15 czerwca 2022

Pochodzenie ziaren kawy

Pochodzenie ziaren kawy

Krzew kawowy został prawdopodobnie po raz pierwszy odkryty w Kefa w Etiopii w XV wieku. Następnie holenderscy kupcy sprowadzili kawowiec na Jawę i Cejlon, gdzie mieli faktyczny monopol na handel nim. W tym samym roku Francuzi zastosowali ten sam trik, aby zapoczątkować swój przemysł kawowy. W 1723 r. pasterz kóz o imieniu Kaldi ukradł z Arabii krzew kawowy i wysłał go na Martynikę. Pięćdziesiąt lat później na Martynice rosło ponad 19 milionów drzew kawowych, a 90% światowych zbiorów pochodziło z tej jednej rośliny.

Podczas gdy kawa stała się popularna na początku XIX wieku, wywodzące się z języka arabskiego słowo kahve było pierwszym, które pojawiło się w języku angielskim. Słowo to zostało zapożyczone z osmańskiego tureckiego kahve, które samo wywodziło się z arabskiegoqahwah. Jego etymologia jest niejasna, ale słowo "kahwah" oznacza "zieloną kawę".

Etiopczycy wiedzą, że kawa pochodzi z Etiopii. Zgodnie z etiopskim mitem, pierwszą kawę odkrył w IX wieku pasterz kóz. Pasterz zauważył, że jego kozy tańczą i pomyślał, że czerwone jagody to jakiś magiczny owoc. Zabrał kilka jagód do domu i podzielił się nimi z pewnym znajomym mnichem. Mistyczne moce jego przyjaciela skłoniły go do podzielenia się nimi z mnichem, który stwierdził, że jagody pomagają mu w nocnych modlitwach. W XVII wieku kawa zaczęła docierać do Europy i poza nią.

Ziarna kawy pozyskuje się z owoców drzewa kawowca, należącego do rodziny Rubiaceae. Krzewy kawowca rosną w klimacie tropikalnym i rzadko są narażone na mróz. Owoce drzewa coffea przypominają wyglądem liście wiśni lub jaśminu i są zbierane, gdy są dojrzałe. Ziarna są palone i przetwarzane w celu uzyskania kawy. Ziarno kawy posiada zewnętrzną skórkę zwaną egzokarpem oraz cienką warstwę miąższu zwaną parenchymą. Endokarp ziarna to papierowa powłoka, zwana endokarpem.

Palenie ziaren kawy ma duży wpływ na smak otrzymanego napoju. Palenie ziaren może decydować o tym, czy kawa będzie miała słodki czy kwaśny posmak. Proces palenia decyduje również o tym, jak gorzka będzie kawa. W zależności od pożądanego smaku, można wybrać pomiędzy jasnym a średnim paleniem. Oba rodzaje palenia mają różne smaki. Kawa jasno palona jest lżejsza i ma mniejszą kwasowość. Kawa średnio palona ma średnią kwasowość.

Pomimo tak wczesnej historii kawy, jest ona obecnie znana jako ulubiony napój na świecie. Kawa była początkowo używana jako napój leczniczy w Etiopii około 1000 r. n.e., a następnie rozprzestrzeniła się w Ameryce Środkowej i na Karaibach. Później do gry o kawę włączyła się Brazylia, która do dziś jest głównym miejscem uprawy światowej klasy ziaren. W latach 70. XV wieku Holendrzy posiadali największe imperium kawowe na świecie. Obecnie Brazylia jest wiodącym producentem kawy na świecie.

Drzewo kawowe można uprawiać na terenach nisko położonych. Drzewa kawowe rosną pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca. Niskie temperatury nie stanowią problemu dla kawowca. Nawet lekki mróz może zabić kwiaty na drzewku kawowym. Z kolei silny mróz może zniszczyć drzewo. Takie warunki klimatyczne mogą spowodować, że kawa będzie gorszej jakości. Z tego powodu uprawa krzewów kawowych jest kontrolowana przez Departament Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa Republiki Południowej Afryki.

W nowoczesnych kawiarniach można znaleźć nieskończoną ilość różnych gatunków kawy. Większość ludzi dostosowuje swoją kawę do własnych potrzeb, dodając do niej aromatyczne szejki lub syropy. Cappuccino i latte to w zasadzie wynalazki europejskie. Historia kawy jest fascynująca. Kawa ewoluowała przez wieki, by stać się paliwem dla ludzkości. W rzeczywistości kawa występuje w prawie każdym kraju na świecie. Pomimo swojej popularności, kawa stała się jednym z najbardziej dochodowych towarów na świecie. Oprócz tego, że jest napojem, kawa stanowi bazę dla nieskończonej ilości różnych produktów spożywczych i napojów.

W XVI wieku kawę po raz pierwszy zaczęły pić rodziny królewskie w pałacach. Stała się popularnym napojem dla ogółu społeczeństwa, a kawiarnie stały się popularnym miejscem spotkań. W XVII wieku kawiarnie rozprzestrzeniły się na całą Europę, a nawet na Amerykę Północną. Był to popularny napój dla ludzi pracy, ponieważ pobudzał ich do działania. Nawet w czasie wojny secesyjnej wprowadzono kawę rozpuszczalną. Oto krótka historia początków kawy.

Powiązane wpisy

15 czerwca 2022
Gdzie rośnie kawa?